UKA på Blindern 2011 er over, er du klar for UKA 2013?

Glimt fra UKA2011

Se glimtene fra UKA2011.
Les mer

Foredrag: UNICEF og To Fluer

UNICEF Studentfadder presenterer den 4. februar foredrag fra jordomseilerne i To Fluer om deres samarbeid med UNICEF Norge.
Les mer

Tuba Tuba vant Battle of Bands!

Som vinnere av Battle of Bands varmer Tuba Tuba opp for Datarock fredag 4. februar
Les mer

BUNKER'N

Bunker'n

Ekstravisning kl 17.00.

Kommandopost Blindern, eller hvorfor det lukter så ullent i Vestfløyen

Har du noen gang lurt på hva den tvilsomme mugglukta på vestfløyen kommer av?

Den umiskjennelige eimen av fukt og fungi du kjenner under klesvasken skriver seg fra et stykke glemt krigshistorie.

Det er overraskende få som kjenner til det 1200 m2 store bunkersanlegget som ligger under vår egen kjeller – trass i at det har vært der i snart 70 år. Faktisk er det et av mange fjellanlegg som ble anlagt i Oslo under krigen; på linje med anleggene under Ruseløkka skole og Oslo Handelsgymnasium.

Blindern Studenterhjems historie med Okkupasjonsmakten begynte 11. april 1940. En morgen da tyske soldater ved ti-tiden hadde omringet hjemmet. Studentene ble ført ut og rommene ble ransaket. Noen få våpen og motstandsskrifter ble funnet og beslaglagt og tyskerne dro.

Under to uker senere var de tilbake; Gestapo under ledelse av Oberführer Siegfried Wolfgang Fehmer annekterte vestfløy og musikksalongen. I nærmere to år levde de side om side med studentene på Bruket. Bortsett fra en solid isfront mellom nordmenn og tyskere, en isfront som til slutt resulterte i en deling av peisestua med lettvegg, gikk livet sin vante gang. Kollegiet var aktive og styrte med sitt mens studentene vekslet på lesing og sabotasje.

26. februar 1942 var det dog slutt. Klokken 17 ble det innkalt til møte i peisestuen der NS samt representanter fra okkupasjonsmakten proklamerte at styre og råd var avsatt med umiddelbar virkning. Et par måneder etter ble studentene kastet ut og Hjemmet ble overtatt av Organisasjon Todt som gjorde det til base for sine operasjoner her i nord.

I våre egne kilder, boka Blindern studenterhjem 25 år, står kun dette:

«Om Todt skal bare nevnes at de også på Blindern utviklet en intens byggevirksomhet. De grov seg ned i fjellet og laget verdens mest bombesikre beskyttelsesrom, og de bygget barakker over hele sportsplassen.»

Så det er kanskje på sin plass å fortelle hvem de var.

Organisasjon Todt var et sivilt og militært ingeniørkorps som ble opprettet i 1938. Navnet arner fra dens første leder Fritz Todt. Men de er kanskje mest kjent for hans etterfølger - Albert Speer. Deres formål var å konstruere militære installasjoner og infrastruktur i de tyskokkuperte områdene: Fra Frankrike i vest til Sovjet i øst. Mot utgangen av 1944 er det anslått at organisasjonen hadde 1,4 millioner arbeidere – nesten alle av disse krigsfanger og tvangsarbeidere.

Todt hadde flere områdekontorer i Europa, et av dem her på Blindern. OT-Einsatzgruppe Wiking, som de het, dekket Norge og Danmark.

Tyskerne hadde store planer for landet. De bygde brakker, kontorbygg, kystfort, jernbaner og veier og et utall militære anlegg. Et av disse var bunkeren under Studenterhjemmet, et planlagt kommandosenter for organisasjonen.

Anlegget har to innganger: En i Vestfløyens kjeller og en i skråningen langs Brukets vestside. I tillegg er det en nødutgang langt oppe i skråningen. Bunkeren favner 1200 m2 og ligger 16 meter under bakken. Med en meter tykke betongvegger er dette et sikkert sted som strekker seg helt fra Blindernvein og opp til meteorologisk institutt.

Etter krigen overtok Sivilforsvaret bunkeren under navnet Kommandopost Blindern. Den ble kraftig utvidet mot nord og gjort til beredskapssenter for Meteorologisk Institutt. I en krisesituasjon var det tenkt at værmeldingen skulle komme herifra. Anlegget har så klart sin egen brønn og et dieselaggregat slik det seg hør og bør, samt at de får strøm fra Hafslund (varselet om stenging av strømforsyningen henger der inne fremdeles).

Den var i drift frem til slutten av 90-tallet da Forsvarsbygg konkluderte med at den ikke lenger var annet enn en utgiftspost. Avfuktingen ble skrudd av i 2004 og året etter ble den overtatt av Stiftelsen for en symbolsk sum. I dag står den tom, forlatt og muggen i påvente av en god bruksidé.

Hva det er å se der inne skal ikke røpes i denne teksten; de som vil finne ut av det bør bli med på omvisningen. Men det kan sies at med et EMP-sikret rom, et kommandosenter med veggkart over Osloområdet og et omfattende system med vakumrørpost og haugevis av gamle gassmasker er det en standsmessig hule vi skal besøke.

Glimt fra UKA

Våre samarbeidspartnere

Akademika Dagsavisen CopyCat Olden
27.05.12

Glimt fra UKA2011

Se glimtene fra UKA2011. Les mer