header

Late Night med Grettir og Mathias – som føniks fra asken, lever revyånden videre!

Fra gymsalen på BS (Oslo): En global pandemi stopper ikke UKA. Alt sendes digitalt!

artikel bilde

VÆRT GJENNOM SLAGMARKA: Skuespiller Mathias Revheim-Rafaelsen (20) og årets revysjef Grettir Einarsson (islandsk) har særlig fått kjenne på virusets bitre ettersmak – noen mer på kroppen enn andre. 13. februar 2021

Foto: Torstein Fimland

Revy er en kjent og kjær tradisjon her på BS. Annet hvert år blir brukets haller og katakomber, kriker og kroker, lyst opp av den gryende, ventende spenningen – nå blir det revy! Og en slik folkekjær kulturinstitusjon lar seg ikke stoppe av hva som helst. Nei, det sies at intet mindre en krig kan sette en stopper for revyen! Eller?

Vi kjenner alle til historien. COVID-19, Sars-cov-2, «Kinaviruset», the Rona... Kjært barn har mange navn, men det har jammen meg dette djevelens yngel klart å anskaffe seg òg.

Årets revysjef Grettir Einarsson og skuespiller Mathias Revheim-Rafaelsen fikk særlig kjenne den bitre ettersmaken av viruset, når revyen måtte kapitulere overfor koronaen, fandens overmann. Det var den britiske varianten som til slutt tok innersvingen.

Men når UKA viste seg vanskelig å gjennomføre, trådte DigitalUKA fram som redningen. Og slik, som føniks fra asken, lever revyånden videre – nå i form av talkshow ledet av Grettir og Mathias: Late Night på Blindern. Sendingen blir livestreamet på YouTube, og det er lagt opp til et interaktivt show med fokus på utfordringer, samt innslag fra kjente BS-skikkelser, sketsjer, musikkinnslag, og annet moro.

artikel bilde

CORONA HAR IKKE VÆRT LETT: Koronaen har ikke passert ubemerket for årets revysjef Grettir. Han var sikkert ikke klar over nøyaktig for mye tid og energi dette vervet ville ta, og er nok sliten. Snart kan du hvile, Grettir.

Foto: Torstein Fimland

Det er tidlig på formiddagen lørdag 13. februar. I kveld skulle det egentlig vært revy, men nå står alt klart for talkshow, sendt direkte fra gymsalen. Vi møter Grettir og Mathias og snakker om det hele.

– Dere har mistet noe kjært. Hvordan håndteres sorgen?

– Det har vært utrolig trist, sier Mathias. – Å ikke få vist fram alt vi har skrevet... Vi har sittet på Zoom i nesten et halvår og jobbet med sanger, tekster. Det er ordentlig trist å ikke få vise det.

Revysjef Grettir poengterer at manuset jo var helt klart. Han gjesper. – Sorry, litt hangover, (det gikk trolig hardt for seg på Quiz med Hasse og Tophe i går).

– Det var jævlig kjipt. Skulle ønske vi kunne avlyst tidligere og spart masse folk for masse arbeidstimer.

For revygruppa ga aldri opp håpet. Fredag 22. januar, etter en periode med synkende smittespredning i Oslo, fikk revyen endelig grønt lystil å begynne med fysiske øvinger. Gladnyheten kom etter mange måneder og timevis av skrivemøter og øvinger på Zoom. Med kun tre-fire uker igjen til premiere,så det akkurat til å skulle gå.

Dessverre var gleden kortvarig. Den britiske coronavarianten gjorde sitt inntog, og lørdag 23. januar var Oslo stengt – igjen. Det tok i underkant av 24 timer.

artikel bilder

EN LOVENDE SKUESPILLER-KARRIERE «CUT-SHORT»: Unge skuespillere som møter på en vegg tyr ofte til rusmilder. Men litt selvmedikering med snus og Redbull må være innafor nå.

Foto: Torstein Fimland

– Blei det tårer?

– Nei, svarer Mathias, ble mer sånn apatisk.

– Det kom jo ikke som noe sjokk, utfyller Grettir. – Men vi er jo veldig heldige som ble sysselsatt med det her.

«Det her» refererer til Late Night på Blindern, Grettir og Mathias sitt nye prosjekt.

Absolutt, svarer Mathias til om Late Night fyller litt av tomrommet etterlatt av revyens spøkelse.

– Og vi kan jo hinte til at det også vil dukke opp noen spor av den planlagte revyen i tiden fremover.

Revyånden lever altså videre – om ikke helhetlig i legeme, så delvis i sjel.

Tårer blei det kanskje ikke ved revyens bortfall, men tårer kan det bli i kveld, når Grettir og Mathias vil møte på en rekke utfordringer som visst nok kan bli ubehagelige. Inn kommer to av DigitalUKAs gode hjelpere, Katja Mo og Hanna Johansen, med innkjøp til kveldens festligheter.

– Å fytti helvete! utbryter Mathias, – Det er habanero chili, de er jo de sterkeste!

Og om dette ikke er frampek for en spennende kveld i vente, vet ikke jeg. Av talkshow-vert inspirasjon nevnes Thomas og Harald og Jimmy Fallon for Mathias, og Else Kåss Furuseth for Grettir. Så da blir det å manifestere disse skikkelsene henholdsvis.

Humor + digitalt (+ BS sitt notorisk upålitelige nettverk) er muligens ikke den beste komboen, men Grettir har trua:

– Ja, vi har snakket om det. Humor og digitalt er jo vanskelig, men nå får vi jo respons på det vi sier: det sitter folk her [i gymsalen] som ler, så det høres naturlig ut. Og nettverket har IT gutta full kontroll på.

– Vi gleder oss, sier Mathias.

Det gjør vi òg. Beboermassen setter stor pris på alt arbeidet UKA-styret, og revygruppa før dem, legger ned for oss. Det er trolig viktigere enn noen gang å ha noe å samles rundt. Så det at UKA gjennomføres, dog i en noe annerledes format enn vanlig, er gull verdt og tas ikke for gitt. Takk til alle revy- og UKA-sjeler som har fått dette til!

artikel bilde

DERE ER FLINKE: Det er nok ikke bare-bare å holde hodet kaldt, stemninga oppe, og håpet i livet... Stå på!

Foto: Torstein Fimland

– Noen avsluttende bemerkninger til kommende revy/UKA-sjeler som slipper å styre med en global pandemi midt oppi det hele?

– Ikke ta for gitt alle folka rundt deg når du skal lage revy, svarer revysjefen empatisk. – Det er jo snakk om i overkant 40 stykker; mange folk. Også bare ha det gøy. Jeg vet ikke. Finn et Nelson Mandela sitat. ‘Never stop because the light never goes,’ eller et eller annet... My heart will always go on.

Fagre ord. Husk, som vår venn Mandela sa: «A winner is a dreamer who never gives up». Og med det vil våre alles kjære revy og UKA 21 alltid være vinnere i våre hjerter, samt dere tapre revy- og UKA-sjeler som aldri ga opp håpet selv i de mørkeste stunder.