UKA-logo UKA på Blindern 2013

Huset med det rare i

6 BARER, 3 SCENER, 10 DAGER, ARTISTER, REVY, FOREDRAG

16.01.13

Juridisk aften: Carsten Smith på UKA, 29.01!

Juridisk aften med Carsten Smith på UKA 29. januar!

Arrangement på Facebook

UKA på Blindern 2013 er svært stolte av å kunne presentere Carsten Smith som foredragsholder under juridisk aften tirsdag 29. januar. Smith var høyesterettsjustitiarius fra 1991 til 2002, professor ved juridisk fakultet fra 1964 og senere dekanus. Før han ble utnevnt til høyesterettsjustitiarius var han preses i Det Norske Vitenskapsakademi fra 1989 til 1991. Som justitiarius og Høyesteretts ansikt utad tok han mer aktivt del i samfunnsdebatten enn det hans forgjengere hadde gjort, og ville synliggjøre den tredje statsmakts posisjon i samfunnet.

Carsten Smith er fremdeles engasjert i ulike samfunnsspørsmål og i det siste har han jobbet med spørsmålet om grunnloven bør inneholde mer av menneskerettighetene. Det er dette foredraget kommer til å handle om. I 2014 er grunnloven 200 år og i den anledning har Stortinget satt ned et utvalg for å utarbeide et forslag til omskrivning.

Det er nå tiden for orientering og debatt om en slik reform.

Vi er alle glade i Grunnloven, og vi vil gjerne fremme menneskerettighetene. Men menneskerettigheter i Grunnloven binder den politiske styring i Stortinget, og de gir samtidig økt makt til domstolene. Denne reformen gjelder derfor viktige verdispørsmål.

Den gjelder individets vern mot staten. Den gjelder politisk makt mot domstolsmakt. Den gjelder norske statsorganer mot internasjonale domstoler.

St. Olavs Ordens storkors (stjerne)

Carsten Smith har i mange år arbeidet med disse spørsmål. Han er en klar tilhenger av en slik reform og vi gleder oss til å få høre hans argumenter for hvorfor.

Carsten Smith var rådsrepresentant på Blindern Studenterhjem mellom 1970 og 1981, og er for den innsatsen hedret med hel bukk (kommandør) av Studenterhjemmets egen Bukkeorden. Av mindre betydningsfulle utmerkelser nevner vi Storkors av St. Olavs Orden, en rekke æresdoktorater samt Fridtjof Nansens belønning for fremragende forskning.

Foredraget holdes kl. 18:00 i Peisestuen på Blindern Studenterhjem og er gratis.

Så hvis du føler for å bli med å debattere eller bare høre meningene til en utrolig erfaren, høyt dekorert og engasjert mann, ta turen innom!